Djokovič po trojsetovej bitke porazil Murrayho vo finále v Šanghaji

14.10.2012 Celý región

Šanghaj 14. októbra (TASR) - Srbský tenista Novak Djokovič sa stal prvýkrát v kariére víťazom turnaja Masters 1000 v čínskom Šanghaji. Vo finále dvojhry si ako nasadená dvojka poradil s trojkou "pavúka" Britom Andym Murraym za 3:20 h po trojsetovej bitke 5:7, 7:6 (11) a 6:3 a prekazil mu víťazný hetrik.

Zverenec slovenského trénera Mariána Vajdu odvrátil v druhom dejstve päť mečbalov. Djokovič odplatil Murraymu finálovú prehru z US Open a pripísal si na konto celkovo trinásty titul z podujatí Masters. Djokovič sa stal prvým tenistom v histórii, ktorý dokázal vyhrať sedem rôznych turnajov Masters. V tomto ukazovateli predčil Švajčiara Rogera Federera i Španiela Rafaela Nadala. Na okruhu ATP ťahá desaťzápasovú víťaznú šnúru, pred týždňom triumfoval v Pekingu.

V prvom sete duelu medzi Murraym a Djokovičom v Šanghaji mali obaja hráči veľké problémy s udržaním vlastného servisu. V koncovke sa napokon presadil Škót, ktorý za stavu 5:5 prelomil podanie súpera, hoci prehrával už 40:0. Djokovič si svoju frustráciu následne vybil na rakete. V druhom dejstve nevyužil Murray za stavu 5:4 mečbal a tak na rad prišiel tajbrejk. V skrátenej hre nepremenil Murray ďalšie štyri mečbaly a Djokovič si vynútil tretí set, v ktorom mal navrch. Od stavu 2:3 získal štyri gemy v rade a pri podaní Murrayho premenil v poradí štvrtý mečbal. Vďaka zisku 1000 bodov vo svetovom rebríčku zníži stratu na Federera, ktorý v pondelok odštartuje rekordný 300. týždeň na mužskom Olympe.

Djokovič počas slávnostného príhovoru priznal, že Murray bol dlhé minúty na kurte lepším hráčom. "Dlho to vyzeralo tak, že z tohto turnaja odídem ako neúspešný finalista. Aj so šťastím sa mi podarilo odvrátiť päť mečbalov. Bojoval som až do konca a vyplatilo sa. Diváci videli napínavý zápas, škoda, že vyhrať mohol iba jeden z nás. Turnaj v Šanghaji je jedným z najlepších na okruhu ATP, všetci hrací sa sem veľmi radi vracajú. Veľkú zásluhu na mojom titule má môj tím na čele s trénerom Vajdom, ktorý mi veril a vlieval mi sebavedomie. Ďakujem aj všetkým mojím fanúšikom," povedal Djokovič, ktorý na záver vyslovil v čínštine vetu, že Šanghaj je jeho druhým domovom. Na čínske veľkomesto má krásne spomienky, v roku 2008 v ňom totiž vyhral Turnaj majstrov.

Murray na úvod poblahoželal Djokovičovi k zisku titulu. "Novak sa ukázal ako obrovský bojovník a zaslúžene vyhral. Blahoželám aj jeho tímu, ktorý odviedol skvelú robotu. Atmosféra v hľadisku bola počas semifinále i finále neuveriteľná ďakujem divákom za povzbudzovanie," povedal rodák zo škótskeho Dunblane.

dvojhra - finále:

Novak Djokovič (2-Srb.) - Andy Murray (3-V. Brit.) 5:7, 7:6 (11), 6:3
 

Vyberte región